Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

Ocet jabłkowy ma niewiele kalorii, bo zaledwie 3 na łyżkę stołową, zawiera za to wiele cennych witamin i minerałów. W swoim składzie posiada również kwas octowy oraz niewielkie ilości kwasu mlekowego i kwasu cytrynowego. Dzięki nim oraz naturalnym enzymom, aminokwasom i związki polifenolowych ma pozytywny wpływ na zdrowie naszego organizmu.

Do prozdrowotnych właściwości octu jabłkowego należy:

  • korzystny wpływ na układ krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu we krwi i trójglicerydów. Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego ocet jabłowy przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu LDL, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca,
  • obniżanie poziomu glukozy we krwi, zbyt wysoki cukier występuje nie tylko u ludzi z cukrzycą, ale u wszystkich, których dieta obfituje w cukier i produkty żywnościowe wysoko przetworzone, takie jak chipsy, ciastka, chrupki i inne przekąski. Ocet jabłkowy zadziała leczniczo u chorych na cukrzycę, będących w stanie przedcukrzycowym lub cierpiącym na insulinooporność, ponieważ zmniejsza glikemię poposiłkową, a także uwrażliwia komórki na insulinę,
  • wspomaganie procesu odchudzania poprzez przyspieszenie procesu trawienia i metabolizm oraz zmniejsza wydzielanie insuliny,
  • działanie antybakteryjne i antyseptyczne, dzięki któremu ocet jabłkowy pomaga w walce z takimi chorobami skórnymi jak trądzik, łuszczyca, czy grzybica,
  • pomoc w walce z łupieżem i złagodzenie swędzenia skóry głowy,
  • zwiększenie elastyczności skóry i niwelowanie oznak zmęczenia,
  • ukojenie przy problemie ze zgagą – ocet jabłkowy koryguje poziom kwasu w żołądku przez co zmniejsza zgagę,
  • zwalczanie przerostu drożdżaków z rodzaju Candida – dzięki temu zapobiega kandydozie i grzybicy.

Inne zastosowania octu jabłkowego

Poza zdrowotnymi właściwościami ma on szereg innych zastosowań. Może służyć jako naturalny środek czyszczący i dezynfekujący powierzchnie, który w przeciwieństwie do chemicznych czyścików nie będzie miał szkodliwego wpływu na nasze zdrowie. Po odpowiednim rozcieńczeniu do 4 procentowego roztworu ocet jabłkowy nadaje się także do płukania i mycia warzyw oraz owoców, które (jeżeli nie pochodzą z upraw ekologicznych) mogą pokrywać szkodliwe pestycydy lub inne sklepowe zanieczyszczenia.

Jak stosując ocet jabłkowy można sobie zaszkodzić?


Nie powinno się go pić w nierozcieńczonej postaci. W przypadku octu mniej znaczy więcej. Nawet jeżeli bardzo nam zależy na wyraźnych efektach jego stosowania to lepiej jest zacząć od mniejszej dawki. Ocet jabłkowy może też powodować zaostrzenie problemów z wrzodami żołądka, więc cierpiąc na tę dolegliwość należy go unikać. Chorując na cukrzycę należy uważać na łączenie go z lekami na obniżenie poziomu cukru, gdyż może to prowadzić do hipoglikemii.

Wszyscy, którzy piją ocet jabłkowy powinni też pamiętać, by zaraz po jego spożyciu nie myć zębów, gdyż można w ten sposób niszczyć szkliwo.

Pattern obraz autorstwa freepik - www.freepik.com